Onderwerpen van de compassietraining
Tijdens de compassietraining staat er iedere bijeenkomst een onderwerp centraal
Eerste bijeenkomst: De drie emotieregulatiesystemen
Over het 'waarom' van compassietraining en de samenhang met de evolutie van ons brein. Er zijn drie emotieregulatiesystemen, namelijk het gevaarsysteem, het jaagsysteem en het zorgsysteem. Over hoe de regulatiesystemen uit balans kunnen raken en dat we door compassietraining het zorgsysteem kunnen versterken. Eerste kennismaking met compassie-oefeningen.
Tweede bijeenkomst: Reacties op dreiging en zelfcompassie
Over de algemeen bekende instinctieve stressreacties vechten, vluchten en verstijven en de minder bekende stressreactie tend & befriend (zorgen en verbinden). We bekijken hoe stressreacties hetzelfde kunnen verlopen bij fysieke en psychologische dreiging. Meer oefeningen om compassie voor onszelf te ontwikkelen onder andere door ons voorstellingsvermogen in te zetten.
Derde bijeenkomst: Innerlijke patronen
Over innerlijke basispatronen en hoe die hun oorsprong vinden in de drie emotieregulatiesystemen: de gevaarmodus, de competitiemodus en de compassiemodus. We bespreken de innerlijke pestkop als bijzondere manifestatievorm van de gevaarmodus en we gaan na welke vroeg ontstane patronen of schema's ons het meest beheersen en hoe we deze kunnen herkennen en met compassie kunnen aanschouwen.
Vierde bijeenkomst: De compassiemodus
Over de kwaliteiten en vaardigheden van compassie en over de inzet van ons voorstellingsvermogen. Oefeningen om de mildheidmeditatie uit te breiden naar dierbare en neutrale personen. Oefeningen om vriendelijkheid te ontwikkelen naar ons lichaam.
Vijfde bijeenkomst: Zelf en anderen
Over verschillende delen in onszelf waar we ons meer en minder mee kunnen identificeren. Oefeningen om compassie voor onze lijdende delen te ontwikkelen en onze aandacht en mildheid naar anderen te vergroten.
Zesde bijeenkomst: Gedeelde menselijkheid
Over vergevingsgezindheid en gedeelde menselijkheid gekoppeld aan de vier zelfoverstijgende emotionele kwaliteiten die bijdragen aan geluk: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. We besteden aandacht aan hoe we (meer) geluk en vreugde in ons leven kunnen ontdekken.
Zevende bijeenkomst: Compassie in het dagelijks leven
Over de beoefening van gelijkmoedigheid en hoe we compassie kunnen blijven ontwikkelen in het dagelijks leven, goed voor onszelf kunnen zorgen en tot wijze compassievolle acties kunnen overgaan.
Achtste bijeenkomst: Het leven helen met compassie
Over de waarde van compassie voor helende processen in ons leven en hoe we compassie verder kunnen beoefenen en ontwikkelen na deze 8 bijeenkomsten.
Compassie is een basisvoorwaarde voor onze overleving en ons geluk
de daila lama