De zeven pijlers van mindfulness
Zeven kenmerken van een goede basishouding voor mindfulness en bewustzijn in het dagelijks leven
Jon Kabat-Zinn – de grondlegger van mindfulness - noemt zeven kenmerken voor een goede basishouding om mindfulness te beoefenen. Deze zeven pijlers staan niet los van elkaar maar overlappen en versterken elkaar wederzijds. In de mindfulness training staat iedere bijeenkomst een van de onderstaande pijlers centraal.
Niet hoeven oordelen
Oordelend denken verhindert ons om ons volledig bewust te zijn van het moment zelf en ruimte te geven aan wat er is. Door te oordelen vernauwen we ons bewustzijn. Er is moed voor nodig om minder te oordelen. Je erkent daarmee dat je niet alles weet. Tegelijkertijd maakt het je vrijer, je bent meer open en ontvankelijk.
Niet hoeven streven
Bijna alles wat we doen, doen we met een doel. We willen iets krijgen of iets bereiken. Maar zodra we ergens naar verlangen of ergens naar streven, kunnen we niet meer open waarnemen. Wanneer je dit streven los kunt laten geef je ruimte aan wat er al is en kun je je openen voor datgene wat het moment je biedt.
Acceptatie of erkennen wat er is
Accepteren wat er is betekent de dingen zien zoals ze nu werkelijk zijn. We besteden vaak veel energie aan het ontkennen van iets dat er gewoon is en hierdoor sluiten we ons af voor de ervaring van dit moment. Accepteren wat er is betekent dat je erkent dat iets niet leuk is als het niet leuk is en erkennen dat iets pijn doet als het pijn doet. Dat is de ervaring van dit moment.
Geduld
Geduld heeft veel te maken met opgeven van wat je allemaal wilt, de ideeën die je in je hoofd hebt over wat je vindt dat moet gebeuren, de ideeën die je voortstuwen. Als je opgeeft wat je wilt, geeft dat ruimte. Ruimte aan jezelf én aan de ander. Ruimte om te zijn bij wat er is in plaats van dat je de omstandigheden naar je hand probeert te zetten.
Eindeloos opnieuw beginnen, een frisse blik
In het Engels wordt deze pijler 'open mind' genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat we onze blik niet laten kleuren door wat we denken te weten maar elke situatie als nieuw bekijken. Vaak echter worden onze inschattingen van situaties of mensen bepaald door ervaringen uit het verleden, onze achtergrond, het milieu waaruit we komen, de opleiding die we hebben genoten etc.
In het toepassen van 'oude' informatie op nieuwe situaties schuilt het gevaar dat we dingen over het hoofd zien en voorbarige conclusies trekken. Met een 'open mind' verruimen we onze blik.
Loslaten of laten gaan
Loslaten is laten zijn. Loslaten is verwant aan niet gehecht zijn, niet gehecht zijn aan een bepaalde uitkomst, aan een bepaalde voorstelling van zaken, aan bepaalde beelden over onszelf en de ander, beelden over het leven. Loslaten biedt ruimte aan datgene wat er is.
Vertrouwen
Als je in het leven kunt vertrouwen, dan weet je dat er vanzelf oplossingen komen. Oplossingen die je nu wellicht nog niet kunt bedenken of voorzien, maar die passend zullen zijn.