
Het is een wonderlijk fenomeen dat wanneer je iemand vraagt: ‘hoe gaat het met je’, en die persoon antwoordt: ‘heel goed, fijn’, dat je dan vaak verder gaat over iets anders, terwijl als iemand zegt: ‘niet zo goed’, je geneigd bent om door te vragen en aandacht te geven. In het dagelijks leven wordt veel en vaak aandacht gegeven aan dat wat niet goed gaat, moeilijk is, problemen geeft. Dat krijgt aandacht en wordt breed uitgemeten. Zeker nu in deze crisis hoef je maar een krant op te slaan of naar het journaal te kijken of je ontdekt dat datgene wat niet goed gaat wordt benadrukt. Maar dat wat goed is, wat fijn is, waar je van geniet en dankbaar om kunt zijn, dat krijgt vaak nauwelijks woorden. De kunst is om dat te oefenen. Ook in je eigen leven. Want hoe meer aandacht je geeft aan de fijne, mooie, helende, voedende aspecten van je leven, hoe meer heling, voeding en schoonheid er is!
Deze vorm van aandacht heeft ook een helende werking op pijn en op datgene waar je aan lijdt. Als je erg verdrietig bent en je gaat een uur wandelen door de natuur, waarbij je met je aandacht bewust bent bij wat je ziet, hoort, ruikt en voelt dan voel je je daarna misschien niet minder verdrietig, maar wel rustiger, en meer geheeld en gekalmeerd.
Aandacht voor het goede werkt echt: je gedachten worden rustiger, je gaat meer gevoelens van kalmte, ruimte, stabiliteit, vrede en blijdschap ervaren en je lichaam ontspant en vitaliseert. Het mooie is dat je deze vorm van aandacht kunt oefenen, en daarmee kan onderzoeken hoe het voor jezelf en in jouw leven werkt. Probeer het maar eens en sta bijvoorbeeld eens stil bij waar jij vandaag dankbaar voor bent.
Ter inspiratie een indiaans verhaal over twee wolven.
Een oude indiaan geeft zijn kleinkind onderricht over het leven.
‘Binnen in me is een gevecht gaande’, zegt hij tegen het kind.
‘Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht – zij bestaat uit woede, jaloezie, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.
De andere wolf is goed – zij is vreugde, vrede, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Binnen in jou woedt dezelfde strijd – en datzelfde geldt voor ieder mens’.
Het kleinkind denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan haar grootvader: ‘welke wolf zal het gevecht winnen?’
De oude indiaan antwoordt eenvoudig: ‘degene die jij voedt.’
Ik wens je veel aandacht voor al het moois, hoe klein ook, dat in jou en je leven aanwezig is. Ook in deze tijd.
Mocht je hier meer mee willen oefenen overweeg dan om de 1-op-1 training Compassie voor jou! bij mij te volgen, dan onderzoeken we samen wat voedend is voor jou is en ontwikkel je tegelijkertijd een liefdevolle houding naar jezelf en de wereld om je heen. Wie weet ontmoeten we elkaar binnenkort.
Ik geniet ondertussen van de ontluikende natuur. De sneeuwklokjes laten zich alweer zien en ook blijft het iedere dag ietsje langer licht.