Jezelf veranderen is hard werken.
De meeste mensen die ik coach of ontmoet tijdens de trainingen die ik verzorg hebben, bewust of onbewust, de wens om een betere versie van zichzelf te worden en zo meer geluk te ervaren. Ze willen iemand worden die geen fouten maakt, die direct alles wat ze leert toepast, zelden of nooit meer boos uit valt, nooit meer depressieve gevoelens heeft, zich nooit meer nutteloos voelt, geen stress meer ervaart en zich nooit meer gek laat maken….. Kortom, ze willen zichzelf eigenlijk veranderen in een heilige.
En natuurlijk, op het moment dat ik dat benoem dan glimlacht iedereen, zo van: tja, ik weet ook wel dat dat niet kan of dat dat niet hoeft…, maar onbewust bestaat die wens wel, bij vrijwel iedereen. En vanuit deze onbewuste wens verzetten we ons tegen delen van onszelf en doen we ons uiterste best om het goede te doen, een betere versie van onszelf te worden. En als we dan toch ‘nog steeds‘ datgene doen of ervaren wat we juist willen voorkomen, waar we juist zo tegen vechten, dan zijn we teleurgesteld, schamen we ons, voelen we ons schuldig of veroordelen we onszelf. Zo is de weg naar verandering een harde weg en raken we eigenlijk van de regen in de drup….
Wat is dan wel de weg?
Als ‘verzet’ en ‘heel erg je best doen’ niet de weg zijn, wat dan wel? Het antwoord is: ontspannen en accepteren.
Verandering begint bij het loslaten van je verzet, met je te ontspannen en dat wat je graag anders zou zien juist erkennen en accepteren. Erkennen en accepteren betekent dat je je opent voor degene die je bent en datgene wat je ervaart en voelt, wat er in je leeft, zonder je er van af te wenden. Het betekent dat je oprecht nieuwsgierig bent en alles wat je doet en ervaart met liefdevolle vriendelijkheid of compassie tegemoet treedt.
Het betekent overigens niet dat je alles wat er in je is moet goedkeuren of dat je je kritische stem verliest, maar je kunt pas gaan begrijpen waarom je doet zoals je doet als je het echt wilt zien en erkennen. Dat schept helderheid. En als je het begrijpt kan je iets veranderen, anders is veranderen alleen maar onderdrukken.
De weg van compassie noem ik daarom ook wel de zachte weg van veranderen.
Een oefening
Graag neem ik je mee in een eenvoudige oefening*) om compassie te ervaren. Ik raad je aan de oefening echt te doen, want alleen dan zul je ervaren wat er gebeurt tijdens de oefening.
AANDACHT AAN JEZELF SCHENKEN
We schenken meestal veel meer aandacht aan anderen: wat ze voelen, zeggen en doen. Het komt zelden voor dat we onszelf met dezelfde mate van zorg en consideratie behandelen. Laten we dat nu proberen. Deze oefening duurt slechts vijf minuten en je kunt het niet verkeerd doen. Lees de oefening eerst rustig door.
Kies een rustig plekje uit, ga in een comfortabele houding zitten en zet een timer op vijf minuten.
Sluit je ogen en kom met je aandacht naar binnen, binnen de grenzen van je huid. Merk op hoe het voelt om in je lichaam te zijn. Blijf gewoon bij de fysieke gewaarwordingen in je lichaam, terwijl ze komen en gaan, zonder er een in het bijzonder uit te pikken, zonder er over na te gaan denken of te beoordelen. Als het een plezierige gewaarwording is, voel deze dan en laat hem los. Als het een onplezierige is, voel deze dan ook en laat hem los. Misschien voel je warmte in je handen, druk op je borst, een tinteling in je voorhoofd? Merk deze gewaarwordingen op zoals een moeder naar haar pasgeboren kind kijkt en zich afvraagt wat deze voelt. Merk gewoon alles op wat zich voordoet, de ene gewaarwording na de andere. Neem de tijd. Open na vijf minuten langzaam je ogen.
*) bewerking van een oefening uit het boek Mindfulness en zelfcompassie van Christopher Germer.
Compassietraining
Wanneer je na het doen van deze oefening nieuwsgierig geworden bent naar de zachte weg van verandering, overweeg dan om je aan te melden voor de Compassietraining die op 6 oktober start. Compassietraining is een praktische training voor het ontwikkelen van een liefdevolle, zorgzame en milde houding, op de eerste plaats naar jezelf en vervolgens ook naar anderen en de wereld om je heen. Je leert te leven vanuit je hart door te oefenen en te ervaren.
De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur met:
- Theorie en achtergrond van compassietraining onder andere over de werking van ons brein en de herkomst van algemeen menselijke reactiepatronen.
- Begeleide compassieoefeningen die je kunt toepassen in je dagelijkse leven.
- Uitwisseling van ervaringen met elkaar.
- Onderzoek hoe je compassie in je eigen leven kunt integreren en verdiepen.
Ik nodig je van harte uit om samen met mij en anderen te komen training! Lees hier meer over de compassietraining.