Inmiddels ben ik anderhalve week terug uit Zweeds Lapland. Samen met mijn man heb ik daar drie weken gelopen op de Kungsleden, een wandelroute door het noorden van Zweden, grotendeels boven de poolcirkel. Het was een onvergetelijke ervaring. Zweeds Lapland bestaat uit uitgestrekte bossen en hoogvlaktes, prachtige bergketens en gletsjers, weidse valleien, snelstromende rivieren, glinsterende meren en heldere beken. Kortom, Zweeds Lapland is heel leeg en ruig en bestaat vooral uit natuur! Te midden van dit alles hebben we drie weken gelopen en gekampeerd. Wat een rijkdom. Ik draag nu nog die wonderschone ruimte met me mee.
Dagelijks kwamen we 10 tot 15 mensen tegen en we ontdekten dat er verschillende manieren zijn om zo’n wandelroute te lopen. Grofweg zijn de mensen die de Kungsleden lopen in te delen in twee groepen.
De eerste groep bestaat uit mensen waarvoor de sportieve prestatie voorop staat en de Kungsleden ‘doen’. Ze zijn gericht op het lopen van A naar B in het aantal dagen dat ze ervoor hebben. Deze mensen hebben niet veel tijd om stil te staan en de omgeving in zich op te nemen, ze lopen in een stevig tempo en zijn gericht op het halen van hun doel. In de korte gesprekjes gaat het over waar ze die dag vandaan komen en naar toe gaan en het aantal dagen dat ze voor het hele traject hebben. Ik zou dit de prestatielopers willen noemen. Ze leveren een flinke prestatie door dagelijks gemiddeld 25 tot 30 kilometer te lopen. Ik doe het ze niet na.
De tweede groep bestaat uit mensen bij wie de beleving voorop staat. Ze komen op de eerste plaats om de natuur te ervaren. Deze mensen nemen de tijd om de omgeving in zich op te nemen en af en toe zelfs van de route af te wijken en een dagtocht te maken naar een mooi uitzichtpunt. Wanneer je hen spreekt gaat het over wat ze gezien hebben en wat het landschap met hen doet. Ik zou dit de belevingslopers willen noemen. Ze laten zich leiden door hun ervaring en passen zo mogelijk hun planning aan.
Waarschijnlijk heb je al begrepen dat ik me tot deze laatste groep reken. Ik hou ervan om de tijd te nemen, me onder te dompelen en te verbinden met het landschap. Om te kunnen stoppen om even mijn voeten in het frisse water te steken of een groepje rendieren te bekijken. Zo kom ik echt los van het alledaagse leven en voel ik me vrij.
Tot welke groep zou jij behoren?
Net zoals je de keuze hebt in de manier waarop je een dergelijke route loopt, heb je ook de keuze in de manier waarop je met je innerlijke landschap, je innerlijke leven omgaat.
Wanneer je dat als prestatieloper doet dan heb je een plan voor wat je wilt bereiken en welke stappen je hiervoor moet zetten. Je bent doelgericht en je hebt weinig tijd en oog voor dat wat er in je omgaat. Gevoelens gaan een beetje langs je heen, je wilt een doel bereiken. Vooral pijnlijke gevoelens zijn lastig; je hebt de overtuiging dat je hier het beste maar snel aan voorbij kunt gaan, om te voorkomen dat het bereiken van je doel in het gedrang komt of dat je je doel zult moeten bijstellen. Op het moment dat je je doel haalt geniet je er van, maar het plezier erover ebt ook weer snel weg. Waarschijnlijk richt je je daarna alweer snel op een volgende uitdaging. Wanneer je op de prestatieloper lijkt dan jaag je – al of niet bewust – vooral doelen na. De kans bestaat dat het bereiken van doelen je op den duur niet of onvoldoende vervuld.
Je kunt het ook als de belevingsloper doen. Je hebt wel een doel, maar je vindt het ook belangrijk om aandacht te hebben voor wat er op weg naar dat doel van binnen allemaal gebeurt. Je lekker in je vel voelen en genieten van waar je mee bezig bent zijn voor jou wezenlijk. Het proces en de weg naar je doel zijn minstens zo belangrijk als het bereiken ervan. Je houdt contact met wat er in je omgaat en je neemt regelmatig een focusmoment. Je geeft aandacht aan alles wat er in je leeft en je merkt dat je dat steeds weer ruimte geeft. Ruimte om een volgende stap te zetten. Een stap in lijn met je doel of misschien wel net iets anders, maar wel passend bij hoe het op dit moment voor je is. Je weet dat het klopt en dat geeft je vertrouwen.
Reflectievragen:
- In wie herken jij je het meest, de prestatieloper of de belevingsloper? Hoe ga jij om met je innerlijke wereld?
- Hoe voel je je hieronder? Ben je tevreden of zou je wat meer van de prestatieloper willen of juist van de belevingsloper?
- Op welke manier zou je hiermee kunnen experimenteren?