(is het project afgerond, vakantie of vul maar in)
Ken je bovenstaande zinnetje of een variant erop? Hoor je het ook wel eens in je hoofd, of misschien wel heel erg vaak?
Veel mensen gebruiken dit als manier om alles wat op hen afkomt het hoofd te kunnen bieden. Ze maken zich een voorstelling van een moment, later in de tijd, waarop alles makkelijker wordt. Ze weer rust in hun hoofd zullen ervaren en alle lijstjes afgewerkt zullen zijn. Een moment om weer lekker bij te tanken en nieuwe energie op te doen. Vaak is dit de afronding van een project of een veeleisende klus, een vakantie die in het verschiet ligt of een lang weekend waarin er leuke dingen zijn gepland.
In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig mensen die dit als strategie hanteren. Ze vertellen me hoe ze jarenlang prima hebben gefunctioneerd door zich steeds weer op te peppen en zichzelf voor te houden dat er binnenkort een moment van rust zal zijn. Maar nu merken ze ineens dat het niet meer werkt. Ze merken dat ze tijdens hun weekend en vakantie lusteloos op de bank liggen, en dan denken’ dit moet na het weekend of na de vakantie wel over zijn’. Vaak zeggen ze ook iets in de trant van ’de rek is eruit’. En dat is precies de spijker op zijn kop.
Ik noem deze strategie: ‘bogen spannen’. Wanneer je dit doet span je – in gedachten – een boog vanaf nu tot het moment in de toekomst waar je rust verwacht. Maar wat er tegelijkertijd ook gebeurt is dat je je innerlijke boog ook aanspant en gespannen houdt. Je staat in feite voortdurend in de ‘aan-stand’ tot het beoogde rustmoment. En al die tijd is er geen of onvoldoende gelegenheid om te ontspannen of bij te tanken. Het werk is immers nog niet gedaan, je to-do-lijst is nog niet geslonken en van alle kanten wordt er nog een appèl op je gedaan. Hierdoor kan je lichaam onvoldoende herstellen en schakelt het ongemerkt over op de ‘overleef-stand’.
Deze overleef-stand is van nature bedoeld om een korte periode te overbruggen. Wat er bij veel mensen gebeurt is dat ze in deze stand blijven hangen waardoor het van kwaad tot erger wordt en er een moment komt dat het niet meer gaat: dan is de rek eruit.
Wanneer ik dit met mensen bespreek vraag ik ook altijd of er eerder al signalen waren dat het niet meer zo lekker ging. Vaak kunnen ze zich dan wel wat herinneren: slechter slapen, sneller geprikkeld zijn, niet meer echt genieten…..
Op de vraag wat ze hier dan mee hebben gedaan vertellen ze dat ze deze signalen afdeden met gedachten als: ‘Ach, dat gaat wel weer over als dit project achter de rug is’ of ‘Dat kan ik er nu niet bij hebben, dus ik kan er maar beter geen aandacht aan geven’ of ‘ Dat hoort er nu eenmaal bij, het is nu even buffelen’ of ‘Andere mensen kunnen het ook, dus ik moet ook gewoon door’.
Stuk voor stuk menselijke reacties die herkenbaar zijn. Niets vreemd mee aan de hand. Maar ook stuk voor stuk niet direct effectieve reacties. Want uiteindelijk hebben ze ervoor gezorgd dat het ‘nu even niet meer gaat’.
Als je jezelf hierin herkent omdat bij jou ook ‘de rek eruit is’ of omdat je ook deze strategie gebruikt, weet dan dat het echt mogelijk is om het op een andere manier aan te pakken en je eigen gedrag om te buigen. Stap voor stap. Voorwaarde hiervoor is dat je bereid bent om naar jezelf te kijken om zicht te krijgen op je eigen ineffectieve gedrag.
In je eentje is dit vaak lastig. Gewoonweg omdat je onvoldoende afstand kunt nemen, je zit er namelijk middenin. Hulp van buitenaf is dan echt een uitkomst.
En natuurlijk wil ik graag degene zijn die jou hierbij helpt.
Als je met mij in zee gaat krijg je geen vast programma of een standaard stappenplan. Daar geloof ik niet in. Ik geloof in maatwerk. Zodat we helemaal kunnen inzoomen op hoe jij de dingen doet en wat jou drijft. En ik je echt kan helpen met wat voor jou werkt.
Ben je nieuwsgierig geworden maar wil je eerst ervaren of het ‘klikt’? Voel je vrij om een gratis kennismakingafspraak te maken om dit te onderzoeken, dan verhelderen we gelijk je vraag en ervaar je hoe ik werk.
Wie weet ontmoeten we elkaar binnenkort. Ik kijk er naar uit!
Hartegroet,