In de natuur volgt alles een ritme. We kennen het ritme van dag en nacht, licht en donker. En we kennen het ritme van de seizoenen die elkaar ieder jaar weer opvolgen in een doorgaande afwisseling tussen bloei en verval, beweging en rust. Deze seizoenen hebben een grote invloed op ons leven ook al zijn we ons dit niet altijd bewust. Door de toenemende verstedelijking, technologisering en de vierentwintig-uurseconomie, is onze verbinding met de natuur niet meer zo vanzelfsprekend. We zijn eerder geneigd het ritme van de maatschappij te volgen, waarin het idee van maakbaarheid de norm lijkt. We verzetten ons tegen het onvermijdelijke verval en houden onnodig lang vast. Als iets zich niet snel genoeg ontwikkeld dan doen we er nog een schepje bovenop, groeien is immers de standaard. Hiermee gaan we in tegen het natuurlijke ritme en verspillen we onnodig veel energie. We frustreren onszelf door geen gebruik te maken van de unieke kracht en kwaliteit die ieder seizoen in zich draagt. Als je het contact met de natuur verliest, verlies je ook het contact met jezelf, je bent er immers deel van.
Je behoeften en vermogens verschillen per seizoen en hebben een natuurlijk ritme. In de lente voel je je anders dan in de herfst. In de winter denk je anders dan in de zomer. Als je je daarvan bewust wordt, kun je erop aansluiten en de dingen zoveel mogelijk doen op de momenten die passend zijn. Als je met de seizoenen meebeweegt, zwem je niet weerbarstig tegen de natuurlijke stroom op maar laat je je erdoor dragen. En kun je erop vertrouwen dat gedurende de cyclus van een jaar alles wat belangrijk is, aan bod komt. Go with the flow zeggen de Engelsen. Wie dat lukt verliest geen energie, maar krijgt het!
Om mezelf en anderen te helpen om steeds weer af te stemmen op dit natuurlijke ritme bied ik al ruim tien jaar de inmiddels wel bekende Jaarcyclus stiltewandelingen in het ritme van de seizoenen.
En dit jaar bied ik voor het eerst nog een andere vorm: de Cyclus Het jaarwiel rond.
Het jaarwiel staat symbool voor de doorgaande beweging van het leven en de seizoenen, de cyclische processen van de natuur én van de mens.
De cyclus bestaat uit vier vrijdagen, ieder rond het hoogtepunt van een seizoen. Iedere dag staat in het teken van één van de vier windrichtingen en het bijbehorende seizoen. We hebben dan uitgebreid de ruimte om te onderzoeken hoe het natuurlijke proces in ons te ervaren is en wat er door ons heen geleefd wil worden.
Dag 1 Noord – Winter – vrijdag 10 december 2021
We beginnen de cyclus in Noord, de plek van de nacht en de winter, waar we loslaten wat ons niet meer dient. Om zo ruimte maken voor het nieuwe en ons overgeven aan de leegte van het niet-weten.
Wat mag jij loslaten om ruimte te maken voor het nieuwe?
Dag 2 Oost – Lente – vrijdag 18 maart 2022
De tweede dag staat in het teken van Oost, de plek van het ochtendgloren en de lente waarin de kiemen in jou zich langzaam ontwikkelen, wortelen en zich voorzichtig ontvouwen. Een pril begin van iets nieuws dat aandacht, voeding en rust vraagt om later in het jaar tot volle wasdom te kunnen komen.
Wat is het nieuwe dat in jou om aandacht vraagt?
Dag 3 Zuid – Zomer – vrijdag 17 juni 2022
Zuid is de plek van de middag waar de zon op het hoogste punt staat en de zomer woont. Alles groeit, bloeit en rijpt. De uitdaging in deze periode is om jezelf te laten zien, precies zoals je bent. Je kiest richting en bekent kleur en dat betekent dat je ook weerstand tegen kunt komen.
Waar sta jij voor? Wat kom je hierin tegen bij jezelf en anderen?
Dag 4 West – Herfst – vrijdag 23 september 2022
West is de plek van de avond waar de zon ondergaat; de herfst is gekomen. Het is de tijd van oogsten van wat je eerder hebt gezaaid. Een periode waarin je de balans opmaakt en ordent. In West keer je naar binnen en kijk je naar jezelf.
Wat is jouw oogst van de afgelopen periode?
Je vindt hier alle informatie over deze nieuwe cyclus.