Ondanks de zachte temperaturen, is het nu toch echt herfst. Onmiskenbaar. Het blad aan de bomen begint te kleuren, dauwdruppels hangen als pareltjes in de talloze spinnendraden en de eerste kastanjes zijn alweer op de grond te vinden.
In de herfst is er in de natuur een beweging terug naar de aarde. Eenjarige planten sterven af en van meerjarige planten en bomen trekken de sapstromen zich terug in de wortels. Rijpe vruchten en zaden vallen op de grond en vormen de kiemen voor een nieuw begin in het voorjaar. Tijdens de herfststormen komen dode takken naar beneden en worden bladeren van de bomen geblazen. Het gevallen blad vormt straks een natuurlijke deken als bescherming voor de planten en zaden die zich hebben teruggetrokken.
Oppervlakkig gezien lijkt de herfst een tijd van verval. Maar wie beter kijkt ziet dat de herfst het seizoen is van oogsten en terugschakelen. Een tijd om in alle rust de vruchten te plukken van de afgelopen maanden en de balans op te maken. Om stil te staan bij wat verworven is en hier lessen uit te trekken. Wanneer je dit zelfonderzoek zorgvuldig doet kan het je sterken in je zelfvertrouwen en je helpen je eigen koers te houden.
Om je op weg te helpen in dit zelfonderzoek volgen hieronder wat vragen.
Jouw oogst
Het afgelopen jaar ben je ongetwijfeld druk geweest met allerhande dingen. Op het eerste oog lijkt het misschien wel zonder enige richting. Maar als je er zo eens de tijd voor neemt kun je wellicht iets ontwaren of ervaren van de transformatie die in jou heeft plaats gevonden. Je bent veranderd, gegroeid, gerijpt. Je bent niet meer degene van een jaar terug. Wat is jouw oogst van de afgelopen periode? Wat heeft zich ontwikkeld? Wat is er in jou getransformeerd?
De balans opmaken
Wanneer je de balans opmaakt dien je voorzichtig en zorgvuldig te werk te gaan. Het is belangrijk om te beoordelen en niet te vervallen in veroordelen. Bij veroordelen kijk en analyseer je vanuit goed en fout, neem je waar vanuit een bepaald beeld dat jij hebt over hoe de werkelijkheid zou moeten zijn en de dingen zouden moeten gaan. Je legt alles als het ware langs een meetlat. Je zou dan kunnen zeggen: ‘het afgelopen jaar was helemaal niks’ of ‘dit jaar heb ik weer niet gedaan wat ik wilde’.
Bij beoordelen laat je elke verwachting los en schort je je oordeel op. Je kijkt naar de feiten met een open en milde houding. Eerst stel je in alle rust vast aan welke dingen je je tijd hebt besteed. Vervolgens kijk waar je tevreden over bent en wat je zou willen veranderen of stoppen. Dit alles vanuit het perspectief van dat wat jij belangrijk vindt in je leven.
Wanneer je de balans opmaakt kun je dit doen voor verschillende gebieden van je leven zoals je werk, je gezondheid, je inspiratie, je relaties en de onderlinge samenhang. Wellicht ontdek je wel wat verschillen tussen deze gebieden of blijkt er een gebied wat over- of onderbelicht te zijn. Beschouw het een en ander als voeding voor het nieuwe jaar.
En denk je nu: dit vind ik een fijne manier om bij mezelf stil te staan, overweeg dan eens om je aan te sluiten bij mijn cyclus stiltewandelingen in het ritme van de seizoenen. Met deze wandelcyclus gun je jezelf iedere maand een moment om contact te maken met wat er in jou leeft. We laten ons spiegelen door de natuur en gebruiken de thema’s uit het boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt. We zijn niet alleen stil maar wisselen ook uit. Iedere wandeling is anders maar altijd voedend en verbindend. Zo blijf je geïnspireerd en trouw aan jezelf!
Meer informatie over de wandelingen vind je hier. De eerstvolgende wandeling is aanstaande zondag 8 oktober. Mail of bel me even als je overweegt om mee te doen. Je bent van harte welkom.
Voor nu wens ik je een milde blik en een verrassende oogst!