
Tijdens het intakegesprek voor een individuele mindfulnesstraining zei een man: ‘Ingrid, ik ben blij dat je een bedrijfskundige achtergrond hebt, want dan weet ik dat het niet te zweverig wordt….’
De beelden
Mindfulness roept kennelijk (nog steeds) bepaalde beelden op. Beelden van iemand die met gesloten ogen in lotushouding op een meditatiekussen zit en in een hogere sferen verkeert. Associaties met ‘niet meer met beide benen op de grond staan’ en ‘missen van realiteitszin’.
En dat is toch jammer, want mindfulness is juist heel erg ‘down to earth’. Immers volgens de meest geciteerde definitie van mindfulness (van Jon Kabat-Zinn) betekent het beoefenen van mindfulness ‘aandachtig zijn bij alles wat zich voordoet in het hier en nu, zónder oordelen.’ Aardser kan toch bijna niet?
En dan de praktijk
De meerderheid van mijn deelnemers bestaat uit resultaatgerichte, nuchtere mensen die veel en graag denken en alles willen begrijpen. Ze vertrouwen vooral op hun hoofd om zo alles te controleren en ongemakken te voorkomen. Maar in die ijver kan hun hoofd ook op hol slaan. Het belaagt hen dan met een doorgaande stroom van gedachten over alles wat er nog ‘moet’, wat er niet fout mag gaan, steeds weer nieuwe eisen en natuurlijk alle mogelijke rampscenario’s …… Hun hoofd ontaardt dan van een bondgenoot in een onruststoker….
Het verfrissende van het beoefenen van mindfulness is dat je kunt gaan ‘zien’ wat er allemaal in je hoofd gebeurt en vertrouwd kunt raken met alle fratsen van je geest. Je kunt je gedachten gaan waarnemen in plaats van te denken en dat is voor veel mensen een hele openbaring. Je krijgt als het ware enige afstand tot een gedachte en zo ontstaat er ruimte om bewust te kiezen of je de gedachte wilt volgen of dat je hem wilt laten gaan. Iedere keer weer opnieuw. Zo kun je je innerlijke onruststoker, slavendrijver, criticus of pessimist herkennen, er om glimlachen en je er niet meer zo door laten meeslepen. En wat een rust geeft dat…..
Een juriste die eerder een training van mij volgde schreef: De training is niet zweverig maar recht toe recht aan en iedereen kan eruit halen wat voor hem of haar belangrijk is. Het is voor iedereen eens goed om stil te staan bij hoe je functioneert, reageert en dingen aanpakt, zowel in de privésfeer als op het werk. Het heeft mij nieuwe inzichten gebracht en concrete tools om dingen met meer aandacht te kunnen doen en meer rust te creëren in mijn drukke bestaan.
Wat wil je nog meer?
Zelf mindfulness gaan beoefenen? Kijk naar mijn één-op-één mindfulnesstraining.